domowesposobynazdrowie.pl

SZPINAK MALABARSKI. UPRAWA i 6 PROSTYCH PRZEPISÓW KULINARNYCH oraz jak zrobić przetwory na zimę

           Sprawdź ... JAK SCHUDNĄĆ 10-15 kg BEZ ODCHUDZANIA   „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). JAK DLA MNIE TO REWELACJA !...>>>"      

Jak i dlaczego warto uprawiać szpinak malabarski w Polsce. Gdzie, kiedy wysiewać i jak stosować w kuchni. Przepisy na smaczne dania i przetwory na zimę.
6 prostych przepisów na dania ze szpinakiem malabarskim i 5 przepisów na przetwory na zimę.

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne

Szpinak malabarski, znany również jako basella alba, to egzotyczna roślina (pnąca/płożąca), która może być uprawiana w Polsce (jako roślina jednoroczna).

Istnieje wiele powodów, dla których warto zacząć uprawę tej rośliny.

Po pierwsze, szpinak malabarski jest rośliną warzywną, ozdobną (ma piękne kwiatki) jak i leczniczą. Jest bogaty w witaminy, minerały i błonnik, co czyni go idealnym dodatkiem do zdrowej diety.
Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, antynowotworowe, neutralizuje toksyny w organizmie

Po drugie, jest łatwy w uprawie i może być uprawiany zarówno w ogrodach, na rabatach, jak i w doniczkach na balkonie.
Nie ma specjalnych wymagań glebowych, toleruje okresowo suszę jak i nadmiar wody oraz temperaturę powyżej 5 stopni C.

Po trzecie, to piękna ozdoba ogrodu. Rośnie do później jesieni, rozkwiecony pięknymi kwiatkami

Po czwarte, szpinak malabarski jest bardzo plenny, wydajny i bardzo smaczny, ma posmak cytrusowo-pieprzowy. można go zbierać do późnej jesieni..
Można spożywać mięsiste liście na surowo w sałatkach, na kanapkach oraz po przeróbce kulinarnej a młode pędy przyrządzać jak szparagi.

Po piąte, listki szpinaku malabarskiego można mrozić i przechowywać w zamrażalniku ciesząc się zdrowym dodatkiem do potraw w zimie. Można robić przetwory na zimę (przepisy poniżej)

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne



SZPINAK MALABARSKI UPRAWA

Aby uprawiać szpinak malabarski w Polsce, należy zacząć od zakupu nasion. Można je nabyć w sklepach ogrodniczych lub zamówić przez Internet.
W kolejnych latach będziemy mogli uprawiać szpinak malabarski z własnych nasion zebranych późną jesienią.

Najlepiej jest wysadzać rozsady na początku czerwca a nawet pod koniec maja, kiedy ziemia jest już wystarczająco ciepła i nie grożą przymrozki.
Wysiew pod osłony – III-IV

Rozsada – Wysiew na rozsadę 6-8 tygodni przed wysadzeniem do gruntu.

Przed wysianiem, nasiona namoczyć w letniej wodzie od kilkunastu do 24 godzin

Nasiona należy wysiewać w rzędach, w odstępach co około 30-40 cm.

Nie wysiewaj za dużo nasion, gdyż nawet jedna roślina potrafi dać duże zbiory aż do późnej jesieni.

Do wzrostu potrzebuje ciepła.
Dlatego wysiej na rozsadę a potem przepikuj do donicy lub gruntu
W czerwcu rośnie bardzo szybko (nawet do 5 metrów owijając się na podporze), pięknie kwitnie.
Gdy kwitnie również można nadal zbierać liście i je jeść na surowo oraz stosować w kuchni do potraw.

Szpinak malabarski dobrze rośnie w glebie dobrze nawożonej i zwięzłej, która jest wilgotna, ale nie mokra. Roślina potrzebuje dużo światła, ale jednocześnie powinna być chroniona przed wiatrem. Zaleca się regularne podlewanie i nawożenie rośliny co 2-3 tygodnie.

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne

Jak i kiedy zbierać nasiona szpinaku malabarskiego ?

Szpinak malabarski jest rośliną, która tworzy nasiona w ciągu około 70-80 dni od momentu wysiewu a właściwie późną jesienią.

Aby zebrać nasiona szpinaku malabarskiego, musisz poczekać, aż roślina zakwitnie i zacznie usychać.
Kiedy większość kwiatów na roślinie zwiędnie, a zaczną się tworzyć małe, zielone strąki, jest to znak, że roślina jest gotowa do zbioru nasion.

Aby zbierać nasiona szpinaku malabarskiego, najlepiej zrobić to ręcznie (w rękawiczkach, gdyż potrafi barwić skórę), kiedy strąki zaczną się skręcać i pękać, a w środku pojawią się suche, brązowe nasiona. Możesz delikatnie pociągnąć za strąk, aby go otworzyć i uwolnić nasiona. Następnie zbieraj je do pojemnika lub worka papierowego, aby suszyć w suchym i ciepłym miejscu.

Kiedy nasiona będą całkowicie suche, możesz je przechowywać w suchym, chłodnym miejscu do następnego sezonu wysiewu.

W Polsce szpinak malabarski zwykle uprawia się jako roślinę jednoroczną, więc jeśli chcesz otrzymać nasiona, musisz zostawić część rośliny na nasiona.

Warto pamiętać, że nasiona szpinaku malabarskiego mogą być zrywane przez wiatr lub ptaki, więc warto kontrolować, czy nie znikają przed czasem i zbierać je regularnie.

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne

SZPINAK MALABARSKI W KUCHNI – 6 PRZEPISÓW

W kuchni, szpinak malabarski może być używany w wielu potrawach, włącznie z zupami, sałatkami, i daniem głównym.

Poniżej kilka prostych przepisów na potrawy z szpinakiem malabarskim:



1. Zupa szpinakowa z szpinakiem malabarskim

Składniki:

1 kg szpinaku malabarskiego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej kuminu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w garnku i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie.

Dodaj kolendrę, kumin i kardamon i smaż przez minutę.

Dodaj bulion warzywny i pokrojony w paski szpinak malabarski.

Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż szpinak zmięknie.

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne



2. Sałatka szpinakowa z szpinakiem malabarskim

Składniki:

1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki oleju kokosowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku, posiekany
1/4 szklanki czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
1/2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
4 szklanki szpinaku malabarskiego, pokrojonego na mniejsze kawałki

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię i upraż orzechy nerkowca na złoty kolor. Ostudź.
W misce wymieszaj olej kokosowy, ocet balsamiczny, miód, musztardę i czosnek.
Dodaj czerwoną cebulę i pomidorki koktajlowe i wymieszaj.
Dodaj szpinak malabarski i uprażone orzechy nerkowca i dokładnie wymieszaj.
Podawaj natychmiast.
Wartość odżywcza szpinaku malabarskiego sprawia, że jest on dobrym dodatkiem do diety i łatwym w uprawie warzywem, które można uprawiać również w Polsce. Warto spróbować go w różnych potrawach i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem i zdrowotnymi właściwościami.

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne



3. Przepis na spaghetti ze szpinakiem malabarskim:

Składniki:

400g spaghetti
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
2 szklanki szpinaku malabarskiego, pokrojonego na mniejsze kawałki
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
parmezan do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.
Dodaj pomidory z puszki i dusz na średnim ogniu przez około 10 minut.
Dodaj szpinak malabarski, paprykę, bazylię i oregano, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez około 5 minut, aż szpinak zmięknie.
Odcedź spaghetti i dodaj je do sosu. Wymieszaj dokładnie, aby spaghetti pokryły się sosem.
Przełóż spaghetti ze szpinakiem malabarskim na talerze i posyp parmezanem (opcjonalnie).
Smacznego!

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne



4. Sałatka z szpinakiem malabarskim, pomidorami i cebulą:

Składniki:

2 szklanki szpinaku malabarskiego, pokrojonego na mniejsze kawałki
1 cebula, pokrojona w kostkę
1/2 szklanki pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.

Dodaj szpinak malabarski, cebulę i pomidory koktajlowe i dokładnie wymieszaj.

Podawaj natychmiast.

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne



5. Szpinak malabarski duszony z pomidorami i ciecierzycą:

Składniki:

2 szklanki szpinaku malabarskiego, pokrojonego na mniejsze kawałki
1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
1 łyżeczka mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.

Dodaj pomidory z puszki i dusz na średnim ogniu przez około 10 minut.

Dodaj szpinak malabarski, ciecierzycę i mieloną paprykę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez około 5 minut, aż szpinak zmięknie.

Podawaj jako danie główne lub dodatek do mięsa lub ryby.

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne



6. Krem z zielonego szpinaku malabarskiego:

Składniki:

4 szklanki szpinaku malabarskiego, pokrojonego na mniejsze kawałki
2 ząbki czosnku, posiekane
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek i cebulę, aż zmiękną.
Dodaj szpinak malabarski i dusz na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zmięknie

Smacznego

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne

PRZETWORY – przepisy na przetwory ze szpinakiem malabarskim na zimę:



1. Mrożony szpinak malabarski:

Składniki:

świeży szpinak malabarski
sól

Przygotowanie:

Umyj szpinak malabarski i osusz go.
Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj soli i włóż szpinak.
Gotuj szpinak przez około 2-3 minuty, aż zmięknie.
Odsącz szpinak na sicie i ostudź.
Rozłóż szpinak na małych tackach do lodówki i umieść w zamrażalniku na około 2 godziny.
Po 2 godzinach wyjmij tacki z zamrażalnika, włóż do torebek strunowych i zamroź.
Mrożony szpinak malabarski można wykorzystać w zupach, sosach, farszach, naleśnikach, placuszkach i innych daniach.

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne



2. Pestki szpinaku malabarskiego:

Składniki:

dojrzałe pestki (nasiona) szpinaku malabarskiego

Przygotowanie:

Zbierz dojrzałe pestki (nasiona) szpinaku malabarskiego.
Wysusz je na papierze i umieść w papierowej torbie.
Wymieszaj w torbie kilka razy, aby pestki się rozłupały.
Otwórz torbę i wyjmij pestki.
Zmiel pestki w młynku lub moździerzu.
Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
Pestki szpinaku malabarskiego można wykorzystać jako przyprawę do dań mięsnych i warzywnych.

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne



3. Marynowany szpinak malabarski:

Składniki:

świeży szpinak malabarski
sól
woda
ocet
cukier
ziele angielskie
liście laurowe

Przygotowanie:

Umyj szpinak malabarski i osusz go.
Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i włóż szpinak.
Gotuj szpinak przez około 2-3 minuty, aż zmięknie.
Odsącz szpinak na sicie.
Przygotuj marynatę: w małym garnuszku zagotuj ocet z cukrem, ziołami i przyprawami.
Odstaw marynatę do ostygnięcia.
Wsyp szpinak do słoików.
Zalej szpinak marynatą, aż do pełna słoika.
Zamknij słoiki i pasteryzuj przez 10 minut.
Marynowany szpinak można wykorzystać jako dodatek do mięs, ziemniaków, kanapek i innych dań.

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne



4. Konfitura ze szpinaku malabarskiego:

Składniki:

świeży szpinak malabarski
cukier
sok z cytryny

Przygotowanie:

Umyj szpinak malabarski i osusz go.
Usuń twarde łodygi i posiekaj liście na mniejsze kawałki.
Wsyp szpinak do rondelka i dodaj cukier.
Rozgrzej na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zwiększ ogień i gotuj szpinak przez około 10-15 minut, aż zgęstnieje.
Dodaj sok z cytryny i mieszaj jeszcze przez kilka minut.
Gorącą konfiturę przelej do słoików i zakręć.
Przechowuj w lodówce.
Konfiturę ze szpinaku malabarskiego można podawać jako dodatek do mięs, serów, naleśników, tostów i innych potraw.

szpinak malabarski - uprawa - przepisy kulinarne



5. Kwaśna zupa ze szpinakiem malabarskim:

Składniki:

świeży szpinak malabarski
cebula
czosnek
kiełbasa
woda
ocet
cukier
ziele angielskie
liście laurowe
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pokrój kiełbasę na plasterki.
Cebulę i czosnek posiekaj.
Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj kiełbasę, cebulę i czosnek.
Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
Dodaj szpinak malabarski i gotuj jeszcze przez około 10 minut.
W małym garnuszku zagotuj ocet z cukrem, aż cukier się rozpuści.
Dodaj ocet do zupy i mieszaj przez kilka minut.
Zdejmij z ognia i pozostaw zupę do ostygnięcia.
Przelej zupę do słoików i zakręć.
Przechowuj w lodówce.
Kwaśną zupę ze szpinakiem malabarskim można podawać jako danie główne lub dodatek do dań mięsnych i ziemniaczanych.

Mam nadzieję, że te przepisy pomogą Ci w przygotowaniu pysznych przetworów ze szpinakiem malabarskim na zimę. Smacznego!

Zobacz też inne wpisy i jeśli możesz polub bloga i udostępnij. Z góry dziękuję.

Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania

„...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"  

... sprawdź to ... i >>> zobacz więcej: domowesposobynazdrowie.pl #zdrowie #porady #przepisy #rady #metody #domowesposoby ... źródło:Domowe Sposoby


Przepisy na smaczne dania i przetwory na zimę ze szpinakiem malabarskim.
Jak i dlaczego warto uprawiać szpinak malabarski w Polsce.
Gdzie, kiedy wysiewać i jak stosować w kuchni.
6 prostych przepisów na dania ze szpinakiem malabarskim i 5 przepisów na przetwory na zimę.
http://domowesposobynazdrowie.pl/szpinak-malabarski-uprawa-proste-przepisy-kulinarne/ …

Podobne artykuły, które również interesują innych:
loading...

: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | ZDROWIE | Zdrowie-Uroda | hotto | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | CzasNaZioła | Naturalne Sposoby | popularne | Domowe Sposoby | Ciekawostki o zdrowiu | WeightLoss | UlubioneInspiracje