DLACZEGO NAJWIĘKSZA EPIDEMIA OTYŁOŚCI wcale nie jest związana z tłuszczem i jak branża spożywcza nas OSZUKUJE. Zaskakujące wyniki 30-letnich badań nad otyłością
Co się stało, dlaczego wszyscy równocześnie mają problem z otyłością
Wszyscy wiedzieli, że Zachód ma problem z narastającą otyłością, ale obecnie kraje afrykańskie, azjatyckie czy w wielkich Indiach otyłość stanowi większe zagrożenie niż choroby zakaźne, w tym HIV.
W 2011 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło, że choroby niezakaźne, czyli choroby serca, cukrzyca, demencja stanowią największe zagrożenie dla krajów rozwiniętych i rozwijających się.
CUKIER JEST SZKODLIWY, JEST TRUCIZNĄ – POWODUJE:
– otyłość,
– raka,
– próchnicę zębów,
– choroby serca,
– zakrzepicę tętnicy wieńcowej, cukrzycę, depresję, demencję, stłuszczenie wątroby.
Czy wiesz, że:
w ciągu ostatnich 30 lat liczba otyłych podwoiła się – jest ich ponad 600 mln a liczba chorych na cukrzycę potroiła się – na świecie chorych na cukrzycę jest prawie 400 mln.
JAK BRANŻA SPOŻYWCZA NAS OSZUKUJE
Być może, że nie zdajesz sobie nawet sprawy ale cukier znany jest pod 56 nazwami (postaciami), takimi jak:
cukier,
glukoza,
fruktoza,
cukier brązowy,
cukier trzcinowy,
cukier gronowy,
cukier waniliowy,
cukier buraczany,
cukier biały,
cukier fruktozowo-glukozowy,
cukier fruktozowy,
cukier kokosowy,
cukier palmowy,
cukier ryżowy,
cukier żelowy,
cukier żelujący,
cukier kryształ,
cukier puder,
syrop kukurydziany,
karmel,
maltoza,
laktoza,
dekstroza,
miód,
syrop klonowy,
agawa,
sok owocowy, itp.
A do tego dochodzą różnego typu:
słodziki i zamienniki, ksylitol itp.
Mimo, że cukier występuje pod różnymi nazwami, to nadal jest to jeden i ten sam cukier !!! i każda postać cukru (niezależnie od użytej nazwy) MA TYLE SAMO KALORII W GRAMIE
Branża spożywcza sprytnie ukrywa fakt, że DODAJE CUKIER DO KAŻDEGO PRODUKTU. Nie wierzysz ? To sprawdź na etykietach
Cukier przeniknął do naszego życia i jest już na takim poziomie, że praktycznie każdy z nas jest prawdopodobnie zagrożony cukrzycą.
- Czy wiesz, że cukier jest dodawany nawet do past do zębów, soli i do papierosów?
- Czy jesteś świadomy, że cukier złocisty czy brązowy to po prostu biały cukier z dodatkiem melasy?
Cukier (C12H22O11) jest niszczącą substancją chemiczną, uzależniającą jak opium, morfina i heroina. W procesie przetwarzania, burak i trzcina cukrowa tracą wszystkie witaminy, minerały, enzymy, aminokwasy i włókna, pozostawiając pustą, pozbawioną składników odżywczych i szkodliwą sacharozę.
Bez względu na nazwę cukier robi zawsze dokładnie to samo:
przeciąża wątrobę i powoduje jej otłuszczenie (oczywiście cukier jedzony w nadmiarze).
Czym jest umiarkowanie w jedzeniu cukru, czyli ile powinniśmy jeść cukru, żeby nie tyć i nie chorować
Umiarkowanie w jedzeniu cukru (pod każdą postacią, niezależnie od nazwy) to maksymalnie jedzenie od 6-9 dodanych łyżeczek cukru dziennie łącznie (wg amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego).
Tymczasem spożycie cukru wzrasta
– Europa konsumuje 17 łyżeczek cukru dziennie,
– Ameryka zjada 19,5 dodanych łyżeczek cukru dziennie na jednego mieszkańca
– a nastolatki spożywają od 30 do 40 łyżeczek cukru dziennie !!! (i niestety nawet nie zdają sobie z tego sprawy). Każdy Amerykanin spożywa rocznie 40 kg cukru.
– Dzienne światowe spożycie cukru wzrosło o aż 46% w ciągu 30 lat od lat 80 tych XX wieku.
Jest mnóstwo produktów których nawet nie podejrzewasz, że mogą zawierać cukier.
I co najgorsze cukier uzależnia – jest jak narkotyk.
Według nowych badań zwykły cukier jest toksyczny a w dużych dawkach jest trucizną.
Cukier u ludzi otyłych wywołuje:
– choroby metaboliczne,
– raka,
– nadciśnienie,
– cukrzycę,
– choroby serca,
– depresję i
– demencję.
1/3 Amerykanów cierpi na niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby spowodowane spożyciem cukru a opisane dopiero w latach 80 tych XX w. To największa epidemia w historii.
W 2011 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło, że choroby niezakaźne, czyli choroby serca, cukrzyca, demencja stanowią największe zagrożenie dla krajów rozwiniętych i rozwijających się.
Wszyscy wiedzieli, że Zachód ma z tym problem ale obecnie kraje afrykańskie, azjatyckie czy w wielkich Indiach stanowi większe zagrożenie niż choroby zakaźne, w tym HIV.
Co się stało, dlaczego wszyscy równocześnie mają ten sam problem.
CO SIĘ TAKIEGO STAŁO, ŻE NA CAŁYM ŚWIECIE WYBUCHŁA EPIDEMIA OTYŁOŚCI
Na pytanie to odpowie wgląd na to JAK ZMIENIŁA SIĘ NASZA DIETA W CIĄGU OSTATNICH 30 LAT:
– spożycie mięsa – spadek o 10%,
– spożycie owoców i warzyw – bez zmian,
– spożycie żywności przetworzonej i słodyczy – wzrost o 11% – odsetek się podwoił z 11% w latach 80 tych XX wieku do 22% w roku 2011 i z roku na rok rośnie
Oto dlaczego stajemy się coraz bardziej otyli i chorzy
– 74 % produktów pakowanych ma dodany cukier (sosy do sałatek, sosy do grilla, keczupy, mięso do hamburgerów, pieczywo a nawet cukier jest dodawany do past do zębów !!! – sprawdź etykiety i przekonaj się pod jakimi nazwami producenci ukrywają cukier, który dodają do produktów spożywczych)
– Dzisiaj już można zauważyć pewną analogię miedzy branżą tytoniową i branżą cukrową w tym w jaki sposób obie branże wypierają się złego wpływu swoich wyrobów na organizm ludzki. Obie branże prowadzą (bądź prowadziły) podobne kampanie PR. Czy to samo co tytoń dzisiaj, w przyszłości spotka cukier ? Zobaczymy czy podobnie jak na paczkach papierosów doczekamy się nalepek „szkodliwe dla zdrowia” na produktach spożywczych.
– Tak jak kiedyś uważano, że palenie papierosów nie szkodzi zdrowiu, tak w przyszłości zmieni się stosunek do cukru i zostanie uznane, że CUKIER SZKODZI ZDROWIU.
Warto zadać sobie pytanie czy wiesz co jesz i po co to jesz a zwłaszcza gdy podajesz to jedzenie dzieciom .
Zobacz też wykład dr Roberta Lustiga – dlaczego tyjemy
DLACZEGO NAJWIĘKSZA EPIDEMIA OTYŁOŚCI wcale nie jest związana z tłuszczem i jak branża spożywcza nas OSZUKUJE.
Zaskakujące wyniki 30-letnich badań nad otyłością
http://domowesposobynazdrowie.pl/dlaczego-tyjemy-i-chorujemy-na-raka-nie-wiesz-ze-trujesz-sie-codziennie/ …
to trzeba poznać
Źródła: Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Badania prowadził dr Rober Lustig