LUD HUNZA, żyją 120-140 lat, nie chorują, nawet na raka. Ich cenne przepisy, dieta. Poznaj co robią, że tak długo i zdrowo żyją
Uważa się, że to lud najzdrowszy, najdłużej żyjący i najszczęśliwszy na Ziemi.
To lud, który jest wolny od raka.
ICH DIETA DŁUGOWIECZNOŚCI, SPOSÓB ŻYCIA i PRZEPISY KULINARNE LUDU HUNZA
We wschodnim Pakistanie w Himalajach istnieje niezwykła kraina – kraina Hunza
To lud, który jest wolny od raka. Oto sekrety zdrowia i długowieczności.
Lud, malutkiej monarchi Hunza (którego korzenie sięgają wschodnich Europejczyków, prawdopodobnie słowiańskich Scytów – wśród Hunza ciągle spotyka się ludzi o jasnej, europejskiej pigmentacji i europejskich rysach twarzy)
Zwykle ludzie Hunza:
– dożywają 120-140 lat,
– w zdrowiu, bez raka, cukrzycy, zaburzeń krążenia, chorób zwyrodnieniowych, próchnicy zębów lub chorób kości i stawów.
Uważa się, że to lud najzdrowszy, najdłużej żyjący i najszczęśliwszy na Ziemi.
Ludzie Hunza cieszą się:
– długowiecznością,
– niezwykłym zdrowiem,
– tężyzną fizyczną i…
– płodnością.
Dolina Hunza znajduje się w Pakistanie, gdzie spotykają się Himalaje, Karakorum, Pamir i Hindukusz i jest domem najdłużej żyjących ludzi na tej planecie.
Dolina, w której Hunza żyją, jest całkowicie odcięta od świata.
Nie ma tam przemysłu, samochodów, sklepów, a pieniędzy się prawie nie używa.
Większość ludzi zajmuje się rolnictwem.
Ziemia daje obfite plony, chociaż nie stosuje się nawozów sztucznych ani oprysków roślin.
Powietrze jest kryształowo czyste a gleba daje wodę zasobną w związki mineralne.
Dla niektórych ludzi z zachodu, badających ten lud jawi się ona jako raj na ziemi.
„Prawdziwą myślą przewodnią życia jest wzrastanie, a nie starzenie się” – mówią Hunzowie.
Życie się nie starzeje.
Życie, które przepływa przez nas gdy mamy 80 lat, jest tym samym życiem, które pobudzało nas w dzieciństwie.
Ono się nie starzeje ani nie słabnie.
Według Hunzów człowiek jest podobny do rośliny.
Musi mieć silne poczucie przynależności.
W przeciwnym razie więdnie i umiera jak roślina wyrwana ze swojej gleby, a bezczynność jest znacznie większym wrogiem życia niż praca.
Uważają, że najlepszym umysłowym lekarstwem jest pogoda ducha, a nienawiść i narzekanie powodują napięcie i nerwowość.
Hunzowie są przekonani, że człowiek jest lustrzanym odbiciem swoich myśli.
Wypracowali też sobie techniki relaksacyjne, które pozwalają odprężyć się i odpocząć, nawet w ciągu kilku minut.
Są uśmiechnięci i ufni.
Pracują bez napięć i stresów.
Tak zwany „wiek” i poczucie mijającego czasu jest wynikiem utraty entuzjazmu, utraty wiary w życie i woli postępu.
Hunzowie nauczyli się swej mądrości od przyrody.
Wiedzą, co jest dla nich dobre.
„Każdy człowiek może odnowić swą młodość i odzyskać żywotność wtedy, gdy przestaną istnieć choroby.
Starzejemy się, ponieważ wierzymy, że tak musi być„.
Ludzie Hunza pozostają zdrowi i silni, są w stanie rodzić dzieci nawet w podeszłym wieku.
Badania dowiodły, że głównym wspólnym mianownikiem tych zdrowych i długowiecznych ludzi jest LOKALNA WODA I DIETA HUNZA.
Dr Patrick Flanagan i inni naukowcy odkryli, że WODA HUNZA ma wysokie pH alkaliczne i wyjątkową ilość aktywnego wodoru (wodoru z dodatkowym elektronem), z ujemnym potencjałem Redox i wysoką zawartością mineralną koloidalną.
I do tego dochodzi sposób jedzenia – oto DIETA HUNZA i ich niektóre ważne i cenne dla nich PRZEPISY
– Ludzie Hunza nie jedzą:
importowanych produktów spożywczych, nie jedzą cukru, białej mąki (a ci którzy obecnie zaczęli jeść zachodnie pożywienie chorują na typowe choroby cywilizacyjne.
– Hunza zawsze spożywają to co uprawiają:
surowe owoce (zwłaszcza jabłka, gruszki, czarne i czerwone wiśnie, morele i brzoskwinie oraz morwy) i warzywa, a po sezonie suszone morele (zjadają również środek pestek), orzechy, kasze (gryka, proso i jęczmień), mleko, jogurt, maślankę (głównie kozie), jaja (jedzą ale rzadko, uważają je za luksus), rośliny strączkowe i rzadko ser i nigdy nie jedzą przekąsek.
– Z powodu braku opału rzadko gotują warzywa ale jeśli to robią, to zawsze gotują ze skórką, bez obierania i pod przykryciem, dzięki czemu pożywienie nie traci właściwości odżywczych.
– Nie są wegetarianami.
Jedzą niewiele mięsa (z powodu jego ograniczonej dostępności), jeśli gotują mięso, to we własnym sosie przy niewielkiej ilości wody w formie gulaszu z warzywami.
– Wody z gotowania nigdy nie odlewają, tylko wypiją lub zjadą w pożywieniu, dzięki czemu jedzenie nie traci wartości odżywczych.
– Do potraw stosują własny olej morelowy (kernel oil), który ma morelowy smak i zapach.
Olej morelowy stosują również jako kosmetyk do pielęgnacji twarzy (a cerę mają piękną)
– Z winogron wytwarzają swoje domowe wino, robione bez cukru (fermentuje się je przez 90 dni)
PRZEPIS NA WINO HUNZA i OCET WINNY HUNZA
Umyć starannie winogrona i włożyć je do drewnianej miski na siedem dni.
Następnie zgnieść winogrona rękami, przecedzić przez cienką ściereczkę.
Wlać sok do szklanych butelek i zamknąć szczelnie.
Pozostawić na 90 dni (po 40 dniach otrzymamy ocet winny).
– jedzą dużo sałatek, które doprawiają octem winnym robionym wg. w/w przepisu.
Jedzą CZAPATI – PRZEPIS NA CHLEB HUNZÓW
W Hunzie jada się do każdego posiłku czapati ze świeżo zmielonego, pełnego ziarna pszenicy. Oto przepis podstawowy:
Składniki
– 2 filiżanki pełnej mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 filiżanki wody
Przygotowanie
– Zmieszać mąkę z solą.
– Dodać wody tyle, aby powstało dość twarde ciasto.
– Na lekko podsypanej mąką powierzchni ugniatać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
– Nakryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut.
– Odrywać kawałki ciasta, formować 3 centymetrowe kulki i rozwałkowywać na okrągłe placki ok. 20 cm średnicy.
– Piec z obu stron na lekko natłuszczonej patelni na małym ogniu.
Bardzo smaczne są rozwałkowane cieniutko i podane z gęstą kwaśną śmietaną.
– Codziennie piją 1 szklankę soków
z warzyw (marchew, seler, buraki, ziemniaki, ogórki, kapusta) i/lub owoców (jabłka, morele, gruszki, brzoskwinie, winogrona).
– Ludzie Hunza nie jedzą dużo a do tego są aktywni fizycznie, chodzą przez cały dzień, nawet 20 km dziennie (po górach).
– Zgodnie z tradycją, ludzie Hunzy nie jedzą niczego przez okres od 2 do 4 miesięcy.
W tym czasie tylko piją sok z suszonych moreli.
Są na czczo w okresie, gdy owoce nie są dojrzałe do zbioru.
Sadzonki moreli widać wszędzie w Hunza, a gospodarcza stabilność rodziny mierzy się liczbą drzew morelowych, które uprawiają.
Uważa się, że duże ilości moreli są powodem, dla którego nie cierpią z powodu raka i / lub raka.
Nasiona moreli, (których środek Hunza zjadają) zawierają związek witaminy B-17, który jest znany i skuteczny środek przeciwrakowy.
CO NA TEN TEMAT MÓWIĄ NAUKOWCY
Eksperci medyczni twierdzą, że ten okres na czczo i dieta Hunza oraz woda jaką piją mają kluczowe znaczenie dla tego, dlaczego żyją długo i mają zdrowe życie.
Ja bym dodała do tego jeszcze:
- czyste środowisko, bez smogu i
- dużą aktywność fizyczną.
Wielkie zdziwienie w Londynie w roku 1984 zrobiło przybycie Said Abdul Mbundu, mężczyzny Hunza, gdy na lotnisku pokazał swoje dokumenty stwierdzające, że urodził się w 1832 roku (czyli miał 152 lata) !!!
LUD HUNZA, żyją 120-140 lat, nie chorują, nawet na raka.
Oto ich cenne przepisy i dieta
Uważa się, że to lud najzdrowszy, najdłużej żyjący i najszczęśliwszy na Ziemi.
http://domowesposobynazdrowie.pl/lud-hunza-zyja-120-140-lat-nie-choruja-nawet-na-raka-oto-ich-cenne-przepisy-i-dieta/ …
To lud, który jest wolny od raka. Oto sekret zdrowia i długowieczności.
Oto ich DIETA I SPOSÓB ŻYCIA. PRZEPISY HUNZA.
Warto choć część ich rad i przepisów zastosować.
źródło: Renee Taylor „Sekrety zdrowia plemienia Hunzów”, healthadore.com/never-get-sick-cancer-live-120-years/,
youtube.com/watch?v=H7LLTQ2xlqU, youtube.com/watch?v=9URGn_dxg1Q, youtube.com/watch?v=b3W4rWcQIDE