OGÓRKI MAŁOSOLNE. NAJLEPSZY I NAJPROSTSZY PRZEPIS NA SMACZNE OGÓRKI

           Sprawdź ... JAK SCHUDNĄĆ 10-15 kg BEZ ODCHUDZANIA   „...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). JAK DLA MNIE TO REWELACJA !...>>>"      

OGÓRKI MAŁOSOLNE. NAJLEPSZY I NAJPROSTSZY PRZEPIS NA SMACZNE OGÓRKI

Ogórki małosolne wg tego przepisu zawsze się udają, są smaczne, jędrne i pełne zdrowia.

OGÓRKI MAŁOSOLNE:

Ogórki małosolne robimy dokładnie tak samo jak ogórki kiszone na zimę (przepis poniżej), tylko… zjadamy je wcześniej.

Ogórki małosolne są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach (a gdy jest bardzo wysoka temperatura na zewnątrz – około 30 stopni C, ogórki małosolne są dobre do jedzenia już na następny dzień)

Ogórki małosolne i kiszone to naturalne probiotyki a sok ogórków jest pyszny.

DLACZEGO WARTO JEŚĆ OGÓRKI MAŁOSOLNE I KISZONE oraz PIĆ SOK:

Małosolne ogórki podobnie jak kiszone oraz z nich sok to naturalne probiotyki, które mają zdrowe, żywe kultury bakterii, które pomagają:

– w zapobieganiu przewlekłych zaparć i

– w równoważeniu ilości bakterii jelitowych.

DomoweSposobyNaZdrowie.pl-ogorki-malosolne-przepis

Ogórki małosolne robimy dokładnie tak samo jak ogórki kiszone na zimę (przepis poniżej), tylko… zjadamy je wcześniej.

Ogórki małosolne zrobione wg. poniższego przepisu są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach

(a nawet gdy jest bardzo wysoka temperatura na zewnątrz – około 30 stopni C, ogórki małosolne są dobre do jedzenia już na następny dzień)

domowesposobynazdrowie.pl-ogorki-malosolne

OGÓRKI KISZONE (również ogórki małosolne) najlepszy i najprostszy PRZEPIS BABCI :

1. POTRZEBUJESZ następujące składniki:

– ogórki gruntowe

– sól niejodowaną

– wodę

– chrzan

– czosnek

– koper ogrodowy

– dużego szklanego słoja (lub słoików, w zależności ile chcesz zrobić ogórków) z nakrętką lub garnek kamionkowy (potrzebny będzie też mały talerzyk i jakiś przycisk np. kamień którym przyciśniesz talerzyk, żeby ogórki nie wypływały a były stale zanurzone w zalewie)

2. PRZYGOTOWANIE:

– słoiki i nakrętki należy wyparzyć (zalać wrzątkiem lub wypiec w piekarniku) i wysuszyć

– obierz chrzan

– obierz czosnek

– pokrój i oczyść gałązki kopru (i najlepiej zostaw same łodygi)

– umyj ogórki i ewentualnie odetnij resztki łodyg na których rosły ogórki

3. JAK UKŁADAĆ OGÓRKI DO KISZENIA W SŁOIKU, ŻEBY NIE BYŁY GORZKIE

– Ogórki ułóż (białym do górynie będą wtedy gorzkie) bardzo szczelnie jeden przy drugim (w pionie jak na zdjęciach)  w  np. litrowym słoju, zwłaszcza gdy mają być na zimę.

Jako ogórki małosolne możesz układać w dowolny sposób (zwłaszcza w garnku kamionkowym), chociaż ja się trzymam przepisu na zimę i układam tak samo jak kiszone – pionowo białym końcem ogórka do góry)

DomoweSposobyNaZdrowie.pl-ogórki-kiszone-jak-ukladac

4. DO SŁOJA (słoików lub garnka kamionkowego):

– dodaj koper (najlepiej pokrojone, oczyszczone z gałązek łodygi),

– dodaj ząbek czosnku i kawałek obranego chrzanu

(chrzan odpowiada za twardość ogórków a czosnek zapobiega pleśnieniu no i oczywiście dodaje smak).

Pamiętaj

– Słoiki i zakrętki muszą być wyparzone i suche.

Jeśli będą brudne lub uszkodzone, wtedy słoiki się nie zamkną i ogórki spleśnieją.

Niech też nic nie pływa na powierzchni wody a woda przykrywa ogórki w słoiku – jeśli coś będzie wystawać z wody, ogórki zaczną pleśnieć.





5. OGÓRKI MAŁOSOLNE (KISZONE) ZALEWA:

– Składniki:

potrzebujesz zwykłą sól kuchenną (w sklepach jest tzw. „sól do ogórków” – możesz ją użyć) i wodę.

– Przygotowanie:

zagotuj wodę i dodaj do niej sól w proporcjach 1 stołowa łyżka na 1/2 litra wody.

Wodę chwilę pogotuj, żeby rozpuścić sól.

6. ZALEWANIE OGÓRKÓW:

– Gorącą wodą z solą zalewaj ogórki.

– Na powierzchni wody w słoiku nic nie powinno pływać, zwłaszcza gdy chcesz robić wg tego przepisu ogórki kiszone na zimę.

– Osusz gwint słoika i nakrętkę

– Zakręć słój (jeśli robisz ogórki kiszone na zimę odwróć słoik nakrętką do dołu).

OGÓRKI MAŁOSOLNE

– jeśli jest wysoka temperatura, są gotowe do jedzenia na następny dzień lub za dwa dni. Żeby przerwać proces kiszenia, musisz umieścić słój z ogórkami małosolnymi do lodówki lub chłodnej piwniczki.

OGÓRKI NA ZIMĘ

– tak samo zrobione ogórki jak małosolne ale włożone do szczelnie zamkniętych słoików, na następny dzień musimy słoiki obróć, a po 3 dniach przenieś do ciemnego miejsca (najlepiej chłodnego).

Zapewniam, że jeśli wszystko zrobisz dokładnie jak opisane powyżej, będziesz mieć bardzo smaczne ogórki małosolne a i ogórki kiszone, które będą smaczne nawet przez 3 lata (przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu).

DLACZEGO OGÓRKI KISZONE NA NIE KWASZONE:

Kiszone ogórki zawierają żywe kultury bakterii, zdrowe i dobroczynne dla jelit i całego układu trawiennego.

Kiszenie odbywa się w sposób naturalny.

Kwaszenie ogórków odbywa się z pomocą dodatku octu. Unikaj kwaszonych ogórków.

Jeśli kupujesz ogórki w sklepie, kupuj kiszone a nie kwaszone.

Zobacz też inne wpisy i jeśli możesz polub bloga i udostępnij. Z góry dziękuję.

Jak schudnąć 10-15 kg bez odchudzania

„...mogę podsumować moje odchudzanie. Minęły 3 miesiące. I mam SUPER REZULTAT ! W sumie w ciągu 3 miesięcy (i tydzień) schudłam… ponad 15 kg (a dokładniej SCHUDŁAM AŻ 15,2 kg!). Jak dla mnie to rewelacja!....>>>"  

... sprawdź to ... i >>> zobacz więcej: domowesposobynazdrowie.pl #zdrowie #porady #przepisy #rady #metody #domowesposoby ... źródło:Domowe Sposoby

OGÓRKI MAŁOSOLNE.
NAJLEPSZY I NAJPROSTSZY PRZEPIS NA SMACZNE OGÓRKI MAŁOSOLNE
i na zimę
Zalewa – jak zrobić, żeby ogórki były zawsze smaczne a sok z ogórków pyszny.
Co robić, żeby ogórki nie były gorzkie

http://domowesposobynazdrowie.pl/ogorki-malosolne-najlepszy-i-najprostszy-przepis-na-smaczne-ogorki/ …

: | CoWartoZobaczyc | FreePhotos | ZDROWIE | Zdrowie-Uroda | hotto | PrzepisyNaZdrowie | ODCHUDZANIE | CzasNaZioła | Naturalne Sposoby | popularne | Domowe Sposoby | Ciekawostki o zdrowiu | WeightLoss | UlubioneInspiracje