PESTKI. Dlaczego pestki owoców są cenne dla zdrowia i jak je wykorzystać. Przepisy
PESTKI. Dlaczego pestki owoców są tak cenne dla zdrowia i jak je wykorzystać. Przepisy
Nie wyrzucaj pestek, są cenne dla zdrowia.
O tym nie dowiesz się od lekarzy
Pestki to część owoców typu pestkowce, która zawiera wewnątrz nasiono.
Zadziwiające właściwości tych owoców i ich pestek są znane od czasów starożytnego Egiptu.
Najpopularniejsze są:
– pestki dyni,
– pestki moreli gorzkiej (pestki moreli),
– pestki słonecznika,
– pestki malin,
– pestki papai,
– pestki winogron,
– pestki granatu,
– pestki z jablek,
– pestki wiśni,
– pestki mango,
– pestki arbuza,
– pestki śliwek,
– pestki z awokado
PESTKI DYNI
– pestki dyni kcal
pestki dyni są kaloryczne. 100 gram pestek dyni to 556 kcal (50 g to 278 kcal co stanowi 14% RWS ( Referencyjnej Wartości Spożywczej przeciętnej dorosłej osoby dla 2000 kcal dziennie)
– pestki dyni wartości odżywcze
pestki dyni zawierają witaminy grupy B ( B1, B2, B3, B9) i mikroelementy takie jak: cynk, mangan magnez, fosfor, żelazo oraz fitosterole (wykorzystywane w profilaktyce a nawet leczeniu prostaty, miażdżycy).
Cynk pomaga w leczeniu skóry trądzikowej, wzmacnia włosy i paznokcie.
– pestki dyni właściwości
Poza dużą ilością kalorii, pestki dyni zawierają w 100 gramach: 45,8 g tłuszczu, 18 g węglowodanów, 1,1 g cukru, 5,3 g błonnika, 24,5 g białka
Cynk pomaga w leczeniu skóry trądzikowej, wzmacnia włosy i paznokcie.
U mężczyzn poprawiają libido i pomagają w leczeniu prostaty
– pestki dyni pasożyty
znakomicie pomagają (zwłaszcza świeże) na pozbycie się tasiemca.
Wystarczy jeść kilka garści dziennie świeżo obranych pestek dyni (najlepiej gdy są wyłuskane bezpośrednio z dyni), żeby pozbyć się szybko tasiemca nieuzbrojonego ale i uzbrojonego tasiemca.
Ponadto pomagają na owsiki, glistę ludzką oraz tęgoryjca dwunastnicy.
– pestki dyni jak jeść
Można je dodawać do sałatek, zup, deserów, chleba.
Gdy pestki są suche (w łupinach) można je miksować w młynku do mielenia kawy – będzie znakomity dodatek do musli czy sałatek, pełen błonnika i wartości odżywczych i znakomitych właściwości zdrowotnych.
– jak suszyć pestki dyni
Dynię przeciąć, wydrążyć pestki z miąższem.
Następnie oddzielić miąższ od pestek, można umyć na sicie a następnie rozłożyć na blasze na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika lub suszarki do warzyw i grzybów i suszyć jak grzyby suszone.
Przechowywać najlepiej w papierowej torbie.
– pestki dyni przeciwwskazania
pestek dyni nie mogą ich spożywać osoby z objawami alergii
PESTKI MORELI GORZKIEJ (pestki moreli)
Pestki moreli gorzkiej są największym źródłem witaminy B17 (zwana jako amigdalina, letril lub laetrile) oraz zawierają magnez, witaminę B15 i kwasu salicylowego.
Wykazują działanie bakteriobójcze
Podobnie dużo witaminy B17 można znaleźć nie tylko w pestkach moreli ale i w pestkach brzoskwiń, nektarynek, śliwek
Dawkowanie:
Maksymalnie 2 jądra pestki moreli gorzkiej (nie więcej, gdyż zawierają dużo kwasu cyjanowodorowego, który może powodować zatrucia).
Przeciwwskazania:
Nie zalecane są kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom.
PESTKI SŁONECZNIKA
– pestki słonecznika kcal
pestki słonecznika są kaloryczne.
100 gram pestek słonecznika to 561 kcal (50 g to 281 kcal co stanowi 14% RWS
(Referencyjnej Wartości Spożywczej przeciętnej dorosłej osoby dla 2000 kcal dziennie)
– pestki słonecznika wartości odżywcze i właściwości
Pestki słonecznika zawierają wiele składników odżywczych, jak: błonnik, witamina E, kwas foliowy, cynk, fosfor, potas, wapń, magnez, selen.
Zawierają tryptofan, który powoduje wzrost serotoniny odpowiedzialnej za uczucie szczęścia i dobrego humoru.
Są również korzystne dla naszego układu nerwowego.
Powinny być również jedzone z powodu dużej ilości magnezu, który ma dobry wpływ na naszą koncentrację, dobre samopoczucie i obniżenie stresu oraz zmniejszenie bolesnych skurczów mięśni, bólu głowy.
Jeśli jesteś kawoszem, jedz pestki słonecznika
Podobnie jak pestki z dyni, mają dużą ilością kalorii.
Pestki słonecznika zawierają w 100 gramach: 43,7 g tłuszczu, 24,6 g węglowodanów, 1,7 g cukru, 6 g błonnika, 24,4 g białka oraz duże ilości kwasów nienasyconych omega 3 i omega 6, które chronią cerce i układ krwionośny a także mają wpływ na wzrost odporności organizmu.
– pestki słonecznika jak jeść
Można je dodawać do sałatek, zup, deserów, chleba. Mogą być dobrą panierką
Można je prażyć na patelni z solą i jeść jako przekąskę.
Z pestek słonecznika można zrobić masło i twarożek
– pestki słonecznika przeciwwskazania
nie mogą ich spożywać osoby z objawami alergii
Równie cenne są inne pestki, jak:
– pestki malin,
– pestki papai,
– pestki granatu,
– pestki z jablek,
– pestki wiśni,
– pestki mango,
– pestki arbuza,
– pestki śliwek,
– pestki z awokado
Zadziwiające właściwości tych owoców i ich pestek są znane od czasów starożytnego Egiptu.
PESTKI WINOGRON
Starożytni Grecy również uważali winogrona jako potężny środek na zdrowie a europejscy uzdrowiciele nigdy nie marnowali żadnej części z tych owoców, używając ich nasion do przygotowywania leczniczych balsamów na choroby skóry i oczu.
W naszych czasach odkryto właściwości antyrakowe pestek winogron.
Rak jest jedną z najbardziej śmiertelnych chorób.
Często skrada się cicho, tak skrycie, że ludzie nie zauważają jakichkolwiek objawów raka.
Tak medycyna oficjalna jak i alternatywna poszukuje sposobów na raka, w jego zapobieganiu, leczeniu i niszczeniu.
Tymczasem …
Naukowcy odkryli cenne właściwości pestek winogron w walce z rakiem
W XX wieku odkryto, że pestki winogron mogą pomóc w leczeniu raka.
Anty-rakotwórcze substancje pestek są w wielu owocach, ale to w pestkach winogron jest ich najwyższe stężenie.
Do tego stopnia zainteresowano się anty-rakotwórczym działaniem pestek winogron, że zaczęto produkować z nich proszek w kapsułkach i wyciągi, które sprzedawane są w aptekach.
Tymczasem…
jest domowy sposób na przygotowanie własnego proszku z pestek winogron:
pestki winogron wydłubujemy, suszymy i mielimy w młynku do kawy.
Potem wystarczy przesypać do słoiczka i stosować bez wydawania pieniędzy
PESTKI. Dlaczego pestki owoców są cenne dla zdrowia i jak je wykorzystać. Przepisy
http://domowesposobynazdrowie.pl/pestki/…